Debatten om jakt i media

Med jämna mellanrum debatteras jakt i media. Kändisar och privatpersoner har ofta väldigt starka åsikter. Den kanske allra vanligaste synpunkten bland oinsatta är att det är onödigt och barbariskt. Sällan tänker man på det arbete jägare lägger ner för att upprätthålla balansen i ett ekosystem och att de ägnar mycket tid åt viltvård. Trots allt är de flesta i dagens Sverige bosatta i storstäder. Faktum är att landsbygden har fortsatt att avfolkas, samtidigt som allt fler också väljer att ta jägarexamen. Sannolikt är det en anledning till att det blir heta konflikter mellan olika grupperingar i media.

Behövs jakt?

För många är tanken på att dödamaxresdefault-2 andra levande varelser väldigt främmande. Jakt är helt klart inte till för alla. Å andra sidan går det heller inte att blunda för verkligheten. Om till exempel älgstammen fick föröka sig obehindrat skulle antalet älgar bli så stort att det snabbt skulle bli problem med föda. Även trafiken skulle drabbas negativt med ett kraftig ökning av antalet viltolyckor. När jägare skjuter av en viss mängd älgar ser de till att det är balans.

Vissa menar att vargstammen istället borde ökas på, men de lär ändå inte kunna hålla tillbaka antalet älgar. Dessutom ger sig vargen ofta på tamboskap och andra lätta bytesdjur snarare än att försöka ge sig på en fullvuxen älg. Vildsvin är ett annat exempel på ett djur som förökat sig i hastig takt och där situationen skulle helt spårat ur utan jägarnas hårda arbete. Så länge jakt bedrivs enligt lagar och regler fyller det en viktig funktion.

En del jägare har vittnat om att de fått ta emot syrliga kommentarer som “varför köper du inte ditt kött på ICA som alla andra? Vad de istället borde tänka på är var deras eget kött kommer ifrån. Viltkött är klimatsmart och fritt från tillsatser som antibiotika och färgämnen. Vad jägare själva ofta påtalar är den fantastiska naturupplevelsen och hur de hjälper till att bevara vildmarken. Hur som helst bör debatten inte delas upp i svart och vitt. När känslor tar plats istället för fakta blir det onödiga spänningar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *