Vilken utrustning behövs för att jaga vilt?

För att kunna ge sig ut på jakt krävs det att man har all nödvändig utrustning. I praktiken går det att lägga hur mycket pengar som helst. Alla som besökt en jaktbutik har säkert förundrats över hur många olika produkter som går att köpa. Här ligger fokus på det mest grundläggande.

Vapen

Vapen och ammunihunting-261632_960_720tion är förstås en självklarhet. En viktig fråga är dock om man ska köpa nytt eller begagnat. Ofta lönar det sig att köpa begagnat och istället lägga mer pengar på ett riktigt bra kikarsikte. Som jägare får man också vara beredd på att det krävs flera bössor. Kulvapen behövs för jakt av älg, men för fågeljakt behövs till exempel hagelbössor. Tänk också på att det är nödvändigt med tillbehör som vapenfodral, vapenolja och vapenskåp. Se till att planera din budget för i slutändan brukar det gå åt en hel del pengar.

Klädsel

En lång jaktdag blir lätt en plåga utan rätt klädsel. Grundregeln är att kläderna ska vara vattentäta, men ändå kunna andas. Kamouflage är viktigt för att kunna smyga på djur, inte minst fåglar som till stor del förlitar sig på synen. Funderar du på att jaga på vintern kan du behöva köpa vinterkamouflage. När många personer jagar på samma gång, till exempel under älgjakten, får kamouflage stå tillbaka för säkerheten. Signalkläder minskar risken för vådaskott.

Skorna är underskattade. Satsa på stabila kängor med bra sula som är vattentäta och bekväma. Sådana kommer man riktigt långt med. Undantaget är när man vill kunna röra sig riktigt lätt och tyst, till exempel för jakt av rådjur, kronhjort och dovhjort. Överlag är det klokt att tänka på ljuden man ger ifrån sig angående klädseln. De olika delarna i utrustningen ska inte skrapa mot varandra eller låta för mycket när det regnar på dem.

Besök en jaktbutik

Allt som krävs för att jaga vilt går att köpa i välsorterade jaktbutiker eller friluftsbutiker. Ska du ingå i ett jaktlag är det inte dumt att ordna en jaktradio. Moderna elektroniska hörselskydd är ett annat smart inköp som skyddar din hörsel, samtidigt som det går att samtala med normal ljudnivå.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *